Menu

ALDE Vâlcea, un partid mirobolant

f_350_200_16777215_00_images_IrealMusic_iuliana_moise_1.jpg

 

 

 

 

 

 

ALDE Vâlcea este un partid pe care l-aş numi exotic. Ar trebui pensula unui Paul Gauguin sau pana unui Stanislaw Lem pentru a-l zugrăvi.

Obişnuit cu partidele în trei dimensiuni, aproape că am emoţii încercând să spun câteva cuvinte despre această organizaţie non-euclidiană.

Încerc, totuşi, o descriere şi anunţ de pe acum că voi reveni mâine pentru retuşuri. Când este vorba să descrii existenţe inedite, este dificil să o nimereşti din prima încercare.

Să îndrăznesc, totuşi, o primă eboşă.

În ALDE Vâlcea convieţuiesc o întreagă serie de personalităţi politice cu destine care sublime, care tragice.

De pildă, fostul preşedinte, fondatorul partidului la Vâlcea, Dumitru Lovin, naţionalist autentic, este deopotrivă debutant în politica mare, dar şi decanul de vârstă al Camerei Deputaţilor. Minunat, nu-i aşa ?

Actualul preşedinte, interimar, este domnul Ion Cupă, esenţă tare de PDL, înglobat în PNL, trecut pe la grupul Liberal – Conservator, ajuns deputat pe listele ALDE şi om de încredere al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedinte de facto pare a fi domnul Adrănel Cotescu, profesor universitar, fost director în Ministerul Dezvoltării, specialist în proiecte de infrastructură, actual director general la Govora SA, societate aflată în insolvenţă, fost senator PNL plecat din cauza liderului judeţean Buican. Trebuie să recunoaşteţi că puţini oameni politici au un asemenea CV.

La municipiul capitală de judeţ, preşedinte, de data aceasta ales pe bune, este Iuliana Moise, persoană respectată şi cu multiple conexiuni sociale, probabil cea mai mare doamnă cu funcţie politică din Vâlcea.

Trăieşte în partid un cuplu, un fel de Fraţii Dioscuri. Castor este Adrian Buşu, vicepreşedinte al CJ, jurist de meserie, politolog de vocaţie, iar Polux, Remus Grigorescu, conferenţiar universitar, fost prefect, actualul director al Bibiotecii Judeţene Antim Ivireanul.

A venit în partid, precum Zburătorul, adică adus de aripile vântului la ceas de noapte, Emilian Frâncu, intelectual umanist până în măduva oaselor, fost senator PNL de mare greutate şi fost primar tranzitoriu în drum spre Colibaşi, mă înţelegeţi dumneavoastră.

Pe un loc profund neeligibil, totuşi loc de onoare la europarlamentare a fost plasat tânărul consilier local Ionuţ – Eduard Nuică, un fils a papa, cum zic francezii, care a debutat la UNPR şi este acum preşedintele tinerilor aldişti vâlceni.

Mai trebuie amintit seriosul Gheorghe Guţui, mâna dreaptă al lui Dumitru Lovin pe când acesta mai avea mâini.

Acestea sunt personalităţile şi daţi-mi voie să observ că nu par deloc de neluat în seamă. Poate că nu formează deocamdată un partid aceşti oameni, dar în mod sigur are fiecare steaua lui şi fiecare poate aduce voturi.

După prezentarea personajelor, doar câteva cuvinte despre intriga romanului de iubire şi ură ALDE Vâlcea.

Din motive neelucidate, pater familias Dumitru Lovin a fost mâncat, aşa cum frumos explică Freud în Totem şi Tabu. Cine l-a mâncat ? Fraţii Dioscuri, mobilul fiind cea mai frumoasă femeie a tribului, Puterea. La rândul său, patriarhul le-a ros Fraţilor stomacul politic.

Umbla vorba, poate nu chiar neîntemeiată, că ar fi avut loc, illo tempore, o serie de falsuri electorale, dar fiecare trib are mitologia lui.

V-am spus că ALDE Vâlcea mă fascinează şi sper că am reuşit să sugerez de ce. După PSD, acest partid are în judeţul Vâlcea cel mai mare potenţial electoral. Toţi oamenii amintiţi mai sus emană lumina lor politică, mai mică sau mai mare, important este să vină cineva să o capteze.

În acest moment, motorul ar fi în două pistoane: Adrănel Cotescu şi Iuliana Moise.

Dacă se găseşte o formulă de pace, ALDE Vâlcea va semna decesul PNL-ului local şi va fi în topul naţional al partidului.

În lipsa unei fotografii care să surprindă chipul spectaculos al acestui partid la Vâlcea, folosesc portretul doamnei Iuliana Moise, buchetul de flori fiind, ca partidul, adică mirobolant.

Revin cât de curând la subiect.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK