Menu

PSD Piteşti, un Kosovo al social-democraţiei din România

f_350_200_16777215_00_images_banner1_gentea_cristian.jpg

 

 

 

 

 

Am văzut multe într-o viaţă de ziarist, dar recunosc că sunt destul de şocat de ceea ce a făcut preşedintele PSD Piteşti, Cristian Gentea.

Reamintesc ca în Biroul Judeţean al PSD Argeş se votase susţinerea pentru funcţia se şef la Finanţele Publice ale judeţului a tânărului Laurenţiu Tudor. Peste câteva zile, de la ANAF a venit o altă numire, în persoana lui Dumitru Braia. Considerând că i s-a ştirbit autoritatea, că i s-a nesocotit voinţa, că a fost ofensat, că a fost rănit în orgoliul propriu, preşedintele PSD Piteşti, Gentea, a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al PSD Argeş.

Povestea se putea încheia aici, fiindcă fiecare e liber să demisioneze dintr-o funcţie, dar nu, Gentea a vrut să dea o lecţie cuiva sub privirile întregii ţări şi spre satisfacţia lui Ponta şi a întregii opoziţii. Drept urmare, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor PSD din Piteşti şi a condus de asemenea manieră lucrurile, încât să obţină multe alte demisii.

Ce fel de demisii ? Demisii ale unor pesedişti piteşteni din funcţii obţinute la nivel judeţean. Cum ar veni, Cristian Gentea a declarat PSD Piteşti organizaţie independentă, un fel de Kosovo al social-democraţiei din România.

Nu cumva rufele trebuia să fie spălate în familie ? Nu cumva trebuie renegociată chestiunea ? Nu cumva trebuia anunţat Liviu Dragnea înainte de a-şi declara PSD Piteşti independenţa ?

Nu ştiu, nu mă bag, nu e treaba mea să dau sfaturi politice, dar şocul rămâne. În fond, nu am auzit ca PSD Piteşti să fie o moştenire a domnului Gentea din partea vreunui unchi din America.

Ce e drept, Cristian Gentea a dovedit, luni seara, că are putere politică, adunând sute de oameni la răzmeriţă. A obţinut şi multe demisii. Practic a sodomizat conducerea organizaţiei judeţene a PSD. Bravo lui !

Înţeleg însă că Gentea vrea să fie desemnat candidatul PSD la alegerile pentru Primăria Piteşti. Vă daţi seama că dacă ajunge şi primar, pe lângă faptul că e preşedinte, omul pur şi simplu desprinde Piteştii de pe harta social-democraţiei ?

E în stare să îşi facă un partid din acela judeţean, în care el să fie preşedinte, rege şi împărat în acelaşi timp.

Încă o dată vreau să spun că am un fel de admiraţie faţă de carisma acestui om. Nu ştiu mulţi politicieni care să fie urmaţi orbeşte de sute de membri dintr-o organizaţie municipală împotriva organizaţiei judeţene. Cred că, în felul său, Gentea e unic pe ţară.

Cine crede însă că în politică un om şi chiar o organizaţie înseamnă mai mult decât partidul său, acela nu e om politic, e un un fel de haiduc politic.
Acum, stau să mă gândesc de ce atâta patimă pentru un şef de Finanţe Publice. Scandal, demisii în lanţ. Nu e prea mult ? Susţinerea politică poate fi o recomandare, nu un ultimatum, în cazul unui tehnocrat. Sunt o groază de judeţe în care coaliţia PSD-ALDE funcţionează cu vechii directori de deconcentrate şi preşedinţii înghit în sec nu fac adunări publice de susţinere.

Până la urmă, Gentea a simţit nevoia să aibă un fel de program al răscoalei şi a decretat că trebuie dat jos Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş. Nu sunt sigur că acesta nu este decât un subterfugiu. Gentea o fi promis cam apăsat funcţia respectivă omului respectiv. Da, dar organizaţiile politice nu dau funcţii, doar susţin, cel mult, candidaturi pe funcţii.

Sunt foarte curios cum va gestiona Liviu Dragnea această răscoală. Sincer, nu intuiesc nicio rezolvare convenabila partidului la nivel naţional.
Problema este că PSD se află în război, unul cu victime politice, răniţi şi morţi politic. Partidul luptă pe viaţă şi pe moarte. Dacă pierde guvernarea, dacă nu câştigă detaşat europarlamentarele şi dacă nu ia preşedinţia, nu văd nimic bun pentru PSD în viitor.

În acest context, răzmeriţele sunt aproape o trădare.

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK