Menu

Medicament foarte bine vândut în România, retras de pe piață! Dă tulburări de ritm cardiac

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_Alert.png

 

 

 

 

 

 

Unul dintre medicamentele împotriva tusei foarte utilizat în România, atât de adulți cât și de copii, EURESPAL, va fi retras de pe piaţă, anunţă Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Decizia s-a luat după o anchetă a autorităţilor din Franţa, care au avertizat toate ţările europene despre riscurile medicamentului. Potrivit studiilor făcute, fenspirida, substanţa activă pe care o conţine medicamentul, dă tulburări de ritm cardiac.

În Franța, Agenţia naţională pentru medicamente a decis, încă din 8 februarie, retragerea de pe piaţă a medicamentului și a cerut medicilor să nu-l mai prescrie, iar celor care fac tratament cu medicamentul în cauză, să înceteze imediat şi să ducă flacoanele rămase la distrugere.

Astăzi, pe site-ul său, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a postat următorul comunicat: ”ANMDM informeaza cu privire la retragerea de pe piata a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungita si EURESPAL 2 mg/ml sirop
Autoritatea de reglementare si control al medicamentului din Franta a declansat o procedura de urgenta la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului in materie de farmacovigilenta (PRAC) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in saptamana 11-14 februarie a.c.
In acest context, Detinatorul autorizatiei de punere pe piata pentru EURESPAL a decis sa solicite retragerea de pe piata a acestor medicamente in toate tarile in care sunt comercializate, inclusiv in Romania.
ANMDM a avizat initierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor si farmaciilor, cu obligatia titularului autorizatiei de a transmite ulterior ANMDM situatia cu seriile si cantitatile retrase.
ANMDM va publica pe website-ul institutiei, imediat dupa emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declansarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranta al fenspiridei, substanta activa din EURESPAL.”

În România, Eurespal-ul era destinat adulţilor şi copiilor şi a fost vândut sub formă de sirop de tuse şi comprimate.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK