Menu

Știați asta? Cei ce au în grijă un bătrân pot lucra cu jumătate de normă, dar să primească salariu întreg

f_350_200_16777215_00_images_Batran-ingrijit.jpg

 

 

 

 

 

 

Potrivit legii (Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice), salariații care au în familie o persoană vârstnică dependentă, de care au grijă în mod curent, pot lucra cu jumătate de normă, bucurându-se însă de salariu întreg. Concret, aceștia pot lucra la angajator doar jumătate de normă, diferența până la norma întreagă fiind plătită de autoritățile locale.

De această facilitate se pot bucura doar persoanele care lucrează în baza unui contract individual de muncă. Suplimentar și angajatorul celui care are grijă de un persoană vârsnică dependentă trebuie să fie de acord cu cererea acestuia de a modifica durata normală de timpului de muncă. În măsura în care acest lucru e posibil, angajatorii sunt obligați, potrivit Codului muncii, să ia în considerare cererile salariaților pentru transferul pe un loc de muncă cu fracțiune de normă. În plus, pentru a înlesni astfel de transferuri, angajatorul trebuie să informeze salariații atunci când apar locuri de muncă cu fracțiune de normă.

Cererile pentru acordarea îngrijirii la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente se pot depune la serviciul public de asistență socială din cadrul primăriei localității. Ulterior, pentru ca salariații să poată beneficia de plata unei jumătăți de normă pentru a avea grijă de persoana dependentă, angajați ai primăriei și un medic specialist vor efectua o anchetă socială.

În condițiile în care e stabilită de către autoritățile locale, lista documentelor necesare pentru solicitarea serviciilor de îngrijire poate să fie diferită de la o localitate la alta. Pentru a afla exact ce acte sunt necesare, este indicat ca cei interesați să se adreseze direct serviciului public de asistență socială al primăriei.

Sursa: Avocat.ro

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN