Menu

Un dialog cu Bogdan Constantin Matei, Ministrul Tineretului și Sportului: "Nu voi pleca niciodată din frumosul meu oraş"

f_350_200_16777215_00_images_banner1_matei_constantin_bogdan_11.jpg

 

 

 

 

 

 

-Domnule ministru, încep prin a vă ruga să realizați o descriere a competențelor Ministerului Tineretului și Sportului. Poate unii ar fi tentați să îl considere un minister minor, dar sunt sigur că nu este așa, măcar pentru faptul că tinerii sunt viitorul, iar tinerii, și nu numai ei, trebuie să facă sport. Așadar, ce este și ce vrea MTS ?

Practic, sunt două domenii care se interferează, dar fiecare cu problematica sa specifică, aflată în aria de preocupare a tot atâtea structuri din cadrul ministerului, în fruntea cărora se află câte un secretar de stat, respectiv domnii Cosmin Răzvan Butuza (Sport) şi Remus Munteanu (Tineret). Iar dacă este, sau nu, un minister “minor”, oricine poate răspunde dacă ţine seama numai de faptul că, pe de o parte, MTS elaborează strategii şi politici naţionale – prin conlucrarea cu cele ale Uniunii Europene -, programe pentru tineret, pentru studenţi, metodologii privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea centrelor de tineret etc, oferind, de asemenea, posibilitatea exprimării libere a tuturor categoriilor, inclusiv a celor dezavantajate, în dezbateri cu largă participare. Un exemplu foarte recent în acest sens l-a reprezentat Forumul pentru drepturile tinerilor, aflat la a treia ediţie. În ceea ce priveşte celălalt sector, definitoriu pentru nivelul în activitatea de performanţă, dar şi în ceea ce înseamnă starea de sănătate a naţiunii, m-aş opri doar la două date statistice:
1. Ministerul din “Vasile Conta” coordonează finanţarea de la bugetul de stat a peste 70 de federaţii recunoscute ca structuri sportive, posesoare ale Certificatului de Identitate Sportivă;
2. Prin structurile de la nivel teritorial, direcţiile judeţene, se deschide “poarta performanţei” prin angrenarea în sistemul competiţional a aproape 300 000 de sportivi legitimaţi – de la nivel de copii la cel de seniori.

f_350_200_16777215_00_images_banner1_matei_constantin_bogdan_33.jpg

 

 

 

 

 

 

- Cum ați găsit lucrurile în minister ? Ce preluați, ce doriți să schimbați ca management ?

 În urma discuțiilor cu cei doi predecesori din fruntea ministerului, Marius Dunca și Ioana Bran, am convenit să continuăm proiectele existente la nivelul ministerului. Ne dorim o mai bună organizare și finanțare a sportului de masă, printr-o colaborare între cele trei instituții cu atribuții -MTS, MEN, COSR. În același timp, ținând cont că ne vom afla în an preolimpic, ne preocupă în cel mai înalt grad o eficientizare a managementului din cluburile departamentale, astfel încât să asigurăm premisele obținerii de medalii la Tokio 2020. Pe partea de tineret, urmărim cu precădere îmbunătățirea condițiilor în taberele aflate in patrimoniul MTS, astfel încât să se poată asigura desfășurarea cu succes – și rezultate practice – a unor ample dezbateri ale tinerilor, în vederea orientării acestora către o carieră

- Ce obiective din Programul de guvernare al PSD apar în planul de acțiune al ministerului pe care îl conduceti ?

În primul rând, constructia a 1000 de grădinițe olimpice, prin care ne dorim să implementăm de la vârste fragede educația fizică - și în principal exercițiul fizic și mișcarea -, pentru asigurarea continuității pentru ciclul primar, gimnazial si liceal. Urmărim cu întreaga atenție, de asemenea, construcția de noi terenuri și săli de sport prin CNI. Și, cel mai important lucru, avem în vedere descentralizarea, un proces extrem de necesar în vederea eficientizării activității sportive.

-Care sunt urgențele perioadei ?

Am reușit deja rezolvarea uneia ”de căpătâi”, asigurând fondurile necesare pentru pregătirea sportivilor. Lucrăm intens la finalizarea metodologiei de finanțare a federațiilor pentru anul 2019, la stabilirea a două proiecte majore pentru eficientizarea activităților din sportul de masă, la tot ceea ce ține de derularea investițiilor pe 2019 din cadrul complexurilor naționale deținute de MTS. Nu în ultimul rând, susținem o suplimentare a bugetului, în comparație cu 2018, pe partea de tineret.

f_350_200_16777215_00_images_mateI-constantin_bogdan_22.jpg

 

 

 

 

 

- Ce implicare va avea MTS în organizarea ”feliei” care ne revine din organizarea Campionatului European de Fotbal 2020 ?

Ministerul nostru coordonează întreaga activitate de pregătire a acestei atât de importante implicării a României în sportul continental. Și vă asigur asupra contactului permanent, în a cărui eficiență credem fără rezerve, cu consilierul doamnei Prim-ministru, fostul fotbalist de istorie și legendă Gică Popescu.

- Cum decurge ancheta cu privire la situațiile de tratament violent al fetelor de la lotul național de judo?

La ora actuala, Ministerul Tineretului și Sportului a cerut un raport al Federației Române de Judo. Din punct de vedere al ministrului, nu tolerez asemenea tratamente și îi îndemn pe toti cei implicați să meargă în justiție, pentru a se stabili deplina veridicitate a celor apărute în mass-media. Totodată, la nivelul COSR, acest caz a fost trimis către Comisia de etică, de unde și noi, în MTS, după finalizarea anchetei, așteptăm raportul final.

- Cum participă ministerul pe care îl conduceți la președinția rotativă a Consiliului Europei ?

Am preluat deja președinția, atât pe partea de tineret, cât și pe sport. A fost stabilit calendarul acțiunilor specifice ”schimbului de ștafetă”. Iar pe mandatul exercitării președinției rotative, ne dorim să avansăm cât mai mult posibil cu dosarele aflate în lucru, dar și, bineînțeles, să asigurăm creșterea vizibilității cu privire la accesarea de fonduri europene pe cele două categorii, tineret și sport, în România.

- Ca jurnalist, nu mă pot împiedica să vă întreb ce puteti să ne spuneți despre culisele desemnării dumneavoastră pentru portofoliul pe care îl dețineți în guvern...

Probabil că au contat ambiția și progresul în materia dragă, de educație fizică și sport, cele dovedite la catedră, în 11 ani de contact nemijlocit cu o parte – una frumoasă, în care cred! - din ”viitorul țării”. Am întocmit și realizat numeroase statistici și lucrări de specialitate în domeniu, efectuate doar din dorința ridicării nivelului profesional, ca și a sprijinirii dezvoltării sportului școlar, care reprezintă baza sportului de performanță și înaltă performanță. Pe de altă parte, probabil că a contat şi faptul că fac parte dintr-o echipă frumoasă de oameni politici tineri din Vâlcea, condusă de preşedintele PSD Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu.

-În sfârsit, aș vrea să știu ce legături (mai) are tânărul titular al portofoliului MTS cu Vâlcea, în plan personal, politic și...ministerial ?

În plan personal, familia și majoritatea prietenilor sunt în Râmnicu Valcea și acolo vor rămâne, pentru că nu mi-am propus niciodată sa plec din frumosul meu oraș. Pe plan politic, ramân la fel de implicat ca și până acum, spre a nu-i dezamăgi pe cei care au fost alături de mine, și voi fi același secretar executiv al organizației județene, angrenat în toate activitățile politice ale acesteia. Din punct de vedere ministerial, trebuie să dau dovadă de imparțialitate, să fiu același demnitar pentru toate județele...

 

Vă mulțumesc,

Gheorghe Smeoreanu, editor

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK