Menu

Şi totuşi, de ce ţin Iohannis cu Franţa şi românii cu Croaţia ?

f_350_200_16777215_00_images_franta_croatia_indicatori_economici_1.jpg

 

 

 

Prezent la recepţia organizată de Ambasada Franţei cu prilejul zilei de 14 Iulie, Klaus Iohannis a făcut greşeala de a declara că în finala CM de azi ţine cu echipa Cocoşului Galic.

„Nedorind să ignor ce se mai întâmplă în lume, dați-mi voie să vă urez Bonne chance pour demain avec le football", a rostit preşedintele României într-o franceză care s-a dorit colocvială.

Fiindcă, vorba sa, nu doresc să ignor ce se mai întâmplă, daţi-mi voie să observ că dacă Iohannis ţine cu Franţa, majoritatea românilor pare a ţine cu Croaţia.

De ce ?
Socotesc că opţiunea românilor nu ţine doar de faptul că echipa Croaţiei este mai slabă, că e formată din autohtoni, că ţara este mai mică, ori că Luca Modric nu e macho. Cred că la mijloc sunt şi alte motive, printre care aş remarca următoarele:

Ţara considerată cândva Sora mai Mare ne-a tratat în ultimii ani cu un cinism la care nu ne-am fi aşteptat, în sensul că ne-a luat un segment din economie fără măcar să ne mângâie pe creştet.

Apoi, s-a dus vestea că francezii discriminează, plătind specialiştii români cu mult sub nivelul celor cu paşaport de Hexagon.

Se vorbeşte chiar de un fel de aroganţă franţuzească faţă de români unică în felul ei.

Dincolo de toate acestea, Franţa reprezintă în mentalul românesc mai ales una dintre cele două mari puteri ale UE, alături de Germania. Românii s-au bucurat când echipa zisă a lui Merkel a fost eliminată de Coreea de Sud. S-ar bucura şi mai mult ca Franţa să devină vicecampioană mondială, cum zice o aroganţă care circulă pe Facebook.

UE nu a fost fair-play cu România, ne-a şantajat, ne-a scuipat, cum se zice în argou, seminţe în cap. Cel puţin aceasta este impresia dominantă pe la noi.

Croaţia este o ţară balcanică, mică, una care nu ne-a făcut nici bine, nici rău în istorie.
O ţară care nu ne-a scuipat seminţe în cap.

Faptul că românii sunt fani ai Croaţiei în marea finală ţine de un tot mai acut sentiment de umilinţă pe care îl trăim vizavi de granzii Europei.

Iohannis se simte bine cu ei fiindcă ei l-au adus la putere.

Noi nu ne simţim cu ei nici egali, nici respectaţi.

Iar de la o vreme nu ne mai simţim în largul nostru nici cu Iohannis la Cotroceni.

 

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK