Menu

DE CE NU POATE FI TELEVIZIUNEA VTV RM. VÂLCEA SUFRAGERIA PATRONULUI EI, DOMNUL VIOREL BICĂ (1)

f_350_200_16777215_00_images_vtv_serial_1.jpg

 

1. Îi voi explica lui omului de afaceri ce fel de afacere e presa

Am anunţat deja că voi publica o serie de articole cu privire la statutul pe care noul patron al VTV Rm. Vâlcea îl conferă jucăriei pe care şi-a cumpărat-o, aceea de sufragerie a familiei.

O sufragerie mare cât judeţul, iar fiindcă VTV se declară a fi post naţional, o sufragerie mare cât România.

Recunosc că este şi aceasta o formă de delir, să te înfoi în pene că sufrageria ta, deja mare, a devenit dintr-o dată de dimensiunea unei ţări.

Anunţul cu privire la acest serial a ajuns deja în mediile interesate şi a făcut unele valuri.

Cine a crezut însă că va avea loc o răfuială între mine şi omul de afaceri Viorel Bică, ori şi mai rău, între mine şi familia Bică, atrăgând-o în polemică şi pe doamna inspector general al ISJ Vâlcea, va avea o dezamăgire.

Îl consider pe Viorel Bică un tânăr om de afaceri ambiţios şi energic, un fel de Rastignac de Vâlcea. Parcă îl şi văd urcând pe dealul Capela, privind oraşul şi zicându-şi în barbă, precum vestitul personaj al lui Balzac:

- A nous deux, Râmnicule !

Viorel Bică e un gentleman de modă nouă, suficient de vulgar cât să facă faţă în afaceri şi destul de elegant pentru a fi un om plăcut, căruia să îi doreşti prietenia. Deşi o parte a presei locale îl tratează drept „şofer”, eu cred că omul e un manager de succes.

Despre doamna Andra Bică, ce să mai spun, este de un bun simţ dezarmant şi conduce ISJ cu calm şi eleganţă, cu devotament şi competenţă. Aşa cum remarcam altădată, Andra Bică a scos ISJ Vâlcea din zona Castelului lui Kafka, anulând, sper că pentru totdeauna, tradiționala putere ocultă a instituției.

Acestea fiind zise, este momentul să anunţ tema principală a şirului de articole pe care îl voi publica pe subiectul VTV în epoca Bică.

Este vorba despre puterea discreţionară a patronului de presă din provincie, despre liberul arbitru pe care acesta crede că şi-l poate permite atunci când devine, intempestiv şi neinformat, om de presă.

Ţinând seama că am publicat primul articol la 13 ani, iar Viorel Bică a cumpărat VTV acum patru luni, pot spune că între mine şi el se întinde o jumătate de veac de presă. Dacă mai adaug că noua presă vâlceană s-a născut în 1990 la mine acasă, pot spune că am măcar dreptul istoric să îi explic public lui Viorel Bică ce înseamnă, în jurnalism, raportul dintre putere şi societate, dintre bunul plac şi valoare, dintre piaţa de publicitate şi piaţa politică, dintre el ca patron de televiziune şi banii din contul televiziunii.

Va fi complicat ? Nu cred. Doar că se va adeveri încă o dată vorba lui Balzac precum că dacă se vor dezvălui moravurile ascunse ale presei, vor roşi mulţi obraji.

(Va urma)

 

Gheorghe Smeoreanu

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN