Menu

Biserici, declarate monumente istorice în Budești (Vâlcea)

f_350_200_16777215_00_images_afiseelectoralevalcea_Biserica_Ruda.jpgPe teritoriul comunei Budești (Vâlcea) sunt cinci biserici:

-Biserica “Sfintii Voievozi” din satul Ruda, ctitori “Jupan Chirea, Jupanita Dumitrana si Jupan Tudor Ciucur”, ridicata in anii 1601-1624 cu pictura bizantina; in anul 1922 a fost declarata monument istoric de catre Nicolae Iorga; in biserica se afla o icoana a Maicii Domnului, pictura in original, datata din 1964.

Biserica, aflata pe malul stang al Oltului, la 10 km de Ramnicu Valcea, a fost prinsa intr-un mod aparte in vartejul bataliilor purtate de Mihai Viteazul, consemnand, asa cum spun istorii, victimele colaterale ale acestora.

Acest lacas de cult a fost ridicat ca biserica de curte la resedinta boierilor Rudeni in deceniul opt al secolului al XVI-lea, deoarece, in 6 octombrie 1579, in biserica a fost inhumat un pretendent domnesc, pe nume Radu, marturia aflandu-se pe o piatra de mormant pastrata astazi in colectia muzeala a preotului Veteleanu de la Traistari (Ocnele Mari), fara a putea insa nici pana azi sa fie elucidate legaturile de familie ale acestuia cu boierii Rudeni.

De altfel, numele satului "Ruda" provine de la aceasta familie boiereasca si a devenit, incepand cu a doua jumatate a secolului al XVI-lea, locul de resedinta ales de Ivan Rudeanu, mare medelnicer, de la care porneste de altfel genealogia boierilor Rudeni, intrati in prim plan in vremurile eroice care au marcat trecerea lui Mihai Viteazul prin istoria romanilor.

Urmasii lui Ivan Rudeanu, prin mama lor, Maria din Peris, se inrudesc cu Basarabii (mama Mariei din Peris, Caplea, fiind nepoata lui Vlad Calugarul, iar tatal sau, Neagoe din Peris, un mare feudal si mare dregator in timpul lui Radu de la Afumati, este cel care impreuna cu cumnatul sau Dragan postelnicul il omoara pe Radu de la Afumati in biserica Schitului Cetatuia din Ramnicu Valcea, in 1529).


Conform istoricului Nicolae Banica-Ologu, Ivan Rudeanu a avut sapte fii (Teodosie, Tudor, Chirca, Oprea; Staico, Parvul, Istfan) si doua fiice (Caplea si Stana).


Revenind la biserica, specialistul in patrimoniu, prof. Ligia Rizea spune ca "are azi o infatisare modesta, datorata modificarilor facute de-a lungul timpului, unele cauzate de multele cutremure ce au trecut peste ea de-a lungul secolelor, altele, mai recente, datorate unor interventii nepotrivite si mai ales ignorarii valorii ei de document istoric nepretuit pentru istoria judetului Valcea, dar si pentru istoriografia nationala", potrivit cultural.bzi.ro.


-Biserica “Adormirea Maici Domnului” din satul Barsesti, fondata in anul 1817 de Diaconul Stanciu si Popa Duda.


-Biserica “Duminica Tuturor Sfintilor” din satul Bercioiu, fondata in anul 1834.


-Biserica “Sfintii Ingeri” din satul Racovita, a fost construita in anul 1848 cu sprijinul banesc al haiducului Radu Anghel. In acelasi sat, in cimitir, a fost ridicata in anul 1992 o capela, care ulterior a fost transformata in Biserica “Sfintii Imparati Constantin si Elena”(2001).


-Biserica “Sfintii Arhangheli” din satul Budesti, fondata in anul 1877, ctitori familia Socoteanu, declarata munument istoric;


-Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din satul Barza, fondata in anul 2002, care functioneaza momentan intr-o capela ridicata in acelasi an, constructia in sine fiind amanata din lipsa de fonduri (http://bibliotecabudestivl.blogspot.ro).

 

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK