Menu

Copii diagnosticați cu autism vor alearga la Semimaratonul Internațional București

f_350_200_16777215_00_images_6news335_autism_1.jpgPsihologul Adrian Gemanaru, nominalizat in 2015 si 2016 la prestigioasele premii World Autism Festival din Canada si la Gala “Cariere” din Romania, va alerga, alaturi de 14 copii diagnosticati cu autism si 10 psihologi din cadrul Centrului de Autism „Marea Neagra”, la Semimaratonul International Bucuresti – Cursa Copiilor, pentru drepturile persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist.

 

Motivul principal pentru care s-a format grupul “Alerg pentru Autism Marea Neagra” a fost afirmatia unui medic, care a sustinut ca acesti copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist nu pot duce cu succes o activitate pana la capat.

 

Pentru a-l contrazice pe medicul care nu dadea sanse mari persoanelor cu dizabilitati, Centrul Marea Neagra a organizat, in februarie 2015, primul eveniment sportiv dedicat copiilor cu autism, unde acestia au alergat cativa kilometri pe nisipul inghetat din statiunea Mamaia.

 

”Este prima data in Romania cand un grup atat de mare de copii speciali participa si intra in concurs alaturi de copiii tipici. Am luat decizia ca tricourile de concurs sa fie personalizate cu numele fiecarui copil si o calitate sau un sentiment specific acestuia: ambitie, curaj, carisma ori speranta. Vom avea o Cursa a Sentimentelor”, declara psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului “Marea Neagra”.

 

In general, aminteste psihologul, toate evenimentele caritabile care se organizeaza pentru persoanele cu dizabilitati au loc fara participarea acestora, insa Centrul “Marea Neagra” doreste sa demonstreze opiniei publice din Romania ca limitele pot fi depasite si ca acesti copii pot lupta pentru drepturile lor.

 

„Am mari emotii pentru copilul meu, dar cred foarte mult in el. Aceasta cursa de alergare este unul din acele momente in care esti mandru de copilul tau si de medalia primita de el la final. Realizezi ca speranta exista si trebuie doar sa crezi in ea”, afirma Leonard, tatal lui Andrei, un copil diagnosticat cu autism.

 

f_350_200_16777215_00_images_6news335_autism_2.jpgDe cealalta parte, organizatorul Semimaratonului International Bucuresti aminteste ca Bucharest Runing Club dezvolta si organizeaza cele mai mari evenimente internationale de alergare de masa din Romania, cu viziunea de a oferi cadrul pentru ca fiecare persoana participanta – adult sau copil – sa devina o versiune mai buna a lui insusi, sa isi depaseasca limitele si sa creada in sansele proprii de succes.

 

“In acelasi timp, promovam egalitatea de sanse si de drepturi pentru toti copiii. Suntem bucurosi pentru participarea unui grup asa de mare de la Centrul de Autism Marea Neagra si pregatim conditii de siguranta pentru acestia, prin faptul ca toti copiii cu dizabilitati participa alaturi de un insotitor, care va avea un numar de concurs special in timpul Semimaratonului Bucuresti OMV Petrom”, a declarat Oana Nastase, director general Bucharest Running Club, organizatorul OMV Petrom Semimaratonul Bucuresti.

 

Autismul este o realitate dureroasa a zilelor noastre, Romania are o rata de aparitie a acestei afectiuni foarte mare

 

Psihologul Adrian Gemanaru, care este printre altele si singurul psiholog din Romania acreditat in delfinoterapie de mai multe comisii internationale, aminteste ca Romania are o rata destul de mare de copii diagnosticati cu autism, numai la Centrul „Marea Neagra” fiind diagnosticati, anual, peste 150 de copii cu aceasta afectiune.

 

f_350_200_16777215_00_images_6news335_autism_3.jpgIn acelasi timp, specialistul considera ca realitatea este una dureroasa, trebuie trase semnale de alarma si luate de urgenta masuri, iar institutiile abilitate ale statului trebuie sa inteleaga ca fara ajutorul lor, fara fonduri alocate pentru cercetarea in domeniu, Romania va intampina probleme extrem de grave in viitor.

 

“Atat eu, cat si alti colegi din Romania si din strainatate realizam cercetari serioase si incercam sa gasim solutii cat mai eficiente pentru a lupta cu aceasta tulburare serioasa cu care se confrunta multi copii din Romania, insa nu primim deloc sprijin din partea insitutiilor abilitate ale statului, toate cercetarile realizate de noi, in Romania, sunt realizate din fonduri proprii.

 

Trecand peste aceste bariere cu care ne confruntam in tara, consider ca participarea a 14 copii speciali la cel mai important eveniment de alergare din Romania, reprezinta un moment important pentru noi, ca specialisti, sa putem demonstra ca munca noastra, reprezentata de sute de ore de terapie psihologica, duce la o integrare a acestor copii in societate”, conchide psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului “Marea Neagra”.


Dr. Tanase Tasente-Director General Plus Communication-Doctor in Stiintele Comunicarii - Universitatea Bucuresti

 

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN