Menu

Să mori de râs. ŞTEFAN CEL MARE, VICTIMA UNUI PAMFLET, ÎN 1481

f_350_200_16777215_00_images_stefan_cel_mare_pamflet_1.jpgScriitorul Aurel Sibiceanu notează pe pagina sa de Facebook faptul că însuşi Ştefan cel Mare a fost, în vremea sa, victima unui veritabil pamflet.

 

În 1481, Ştefan cel Mare le trimite o scrisoare boierilor brăileni - le făcea cunoscut acestora că a luat pe lângă sine pe unul dintre fiii săi, îi asigura de bunele-i intenţii şi le cerea supunere şi ascultare. Răspunsul brăilenilor este uluitor, e un veritabil pamflet:

† De la toți boierii brăileni și de la toți cnejii și de la toți românii (вʌасєх), scriem ție, domnului moldovenesc, Ștefan voievod. Ai tu oare omenie, ai tu minte, ai tu creier, de-ți prăpădești cerneala și hârtia și pentru un copil de curvă, pentru fiul Călțunei, și zici că-ți este fiu? Dacă ți-e fiu și vrei să-i faci bine, atunci lasă-l să fie după moartea ta domn în locul tău, și pe mumă-sa ia-o și ține-o să-ți fie doamnă, cum au ținut-o în țara noastră toți pescarii din Brăila, ține-o și tu să-ți fie doamnă. Și învață-ți țara ta cum să te slujească, iar de noi să te ferești, căci dacă cauți pe naiba, ai să-l găsești. Și așa să știi: domn avem, mare și bun, și avem pace din toate părțile; să știi că toți pe capete vom veni împotriva ta și vom lupta alături de domnul nostru Basarab voevod, până în ruptul capetelor noastre.”
.
Menţionez că Ştefan atacase şi arsese în întregime Brăila, pe 27 februarie 1470, în “marţea brânzei”, eliminând, astfel, cetatea care făcea o veritabilă concurenţă economică Cetăţilor moldave Chilia şi Galaţi. Cronica Breviter Scripta spune că au fost distruse oraşul, întăriturile lui, portul şi localitatea Târgul cu Floci. Ţinutul Ialomiţei a fost jefuit în întregime. Domnu al Valahiei era Radu ce Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş.

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN