Menu

Paranormal. Eminescu i se adresează direct lui Klaus Iohannis

f_350_200_16777215_00_images_iohannis_eminescu.jpgDintre toate gafele lui Iohannis, asta cu Eminescu este cea mai mare și cea de care ne vom aduce aminte la fiecare 15 ianuarie.

Să dai un citat trunchiat mai treacă, meargă, dar să vorbești de funie în casa spânzuratului, așa, din propria ta voință, e chiar comic.

Așadar, președintele nostru a rostit următoarele cuvinte din Eminescu:

„A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate ori un monopol special, ci o datorie pentru orice cetăţean al acestui stat.”

Citatul complet, reamintesc, chiar dacă s-a mai scris, era acesta:

“A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate ori un monopol special pentru d-nii Cariagdi şi Carada, ci o datorie pentru orice cetăţean al acestui stat, ba  chiar pentru orice locuitor al acestui pământ, care este moştenirea esclusivă şi istorică a neamului românesc. Acesta este un lucru care se înţelege de sine şi nu despre el este vorba.”

Articolul complet este însă ceea ce îl pune pe Klaus Iohannis într-o situație comică. 

Eminescu își începe astfel paragraful din care Iohannis a scos citatul:

“Dar se va zice: d-nii Giani, Cariagdi, Carada, C.A. Rosetti sunt romanizați. O mare fericire pentru neamul românesc nu este aceasta dar în orice caz a fost o datorie pentru ei de-a se adapta țării care i-au ocrotit și i-au hrănit, au făcut din ei ea ce sunt astăzi. Din împlinirea acestei datorii suntem departe de-a le face un merit. A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate ori un monopol special pentru d-nii Cariagdi şi Carada, ci o datorie pentru orice cetăţean al acestui stat, ba  chiar pentru orice locuitor al acestui pământ, care este moştenirea esclusivă şi istorică a neamului românesc. Acesta este un lucru care se înţelege de sine şi nu despre el este vorba”.

Ceva mai la vale, marele ziarist scrie:

“Iată de ce întâmpinăm cu neîncredere orice înnoitură pornită de la acești oameni de ieri, de alaltăieri, care n-au simț istoric, nu cunosc trecutul țării, nu sunt capabili a înțelege spiritul și înclinațiunile adevăratului popor românesc și al căror patriotism se măsură cu lefuri, cumul, diurne, pensii reversibile, sinecure etc.”

Ai zice că Eminescu i se adresează direct lui Klaus Iohannis și îi bate obrazul.

Dacă nu am fi oameni raționali, am mai putea crede că spiritul poetului național a intervenit pentru ca președintele țării să ia aminte la cele scrise.

Trebuie să recunoaștem că situația este și comică dar și tragică și numai dl Klaus Iohannis putea ajunge, prin consilierii săi, să ia lecții usturătoare de la Eminescu.

 

NATIONAL - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN