Menu

Cinci reţete banale bazate pe cartofi

f_350_200_16777215_00_images_cartofi_ok.jpgCăzut în mod nemeritat într-un con de umbră, cartoful, ingredientul considerat de nelipsit din meniul săracului, abundă în vitamine şi minerale. Pot fi preparate din cartofi o sumedenie de garnituri pentru friptură sau poate sta la baza unui fel principal.

 

Cartoful nu îngraşă dacă este preparat corect şi este asociat cu alimentele potrivite, este o sursă de energie, abundă în minerale şi vitamine precum complexul de vitamina B (B1, B2, B3 şi B6), vitamina C, Potasiu şi Fier.

 

Cinci reţete pe bază de cartofi

 

Reţetele sunt extrase din cartea de bucate a lui M. Sevastos tipărită de Editura Tehnică în 1956.

1. Cartofi nemţeşti

 

Ingrediente: - 700 grame cartofi - 2 linguri de unt - 2 linguri de sântână - Pesmet - Sare şi piper

 

Cartofii se fierb în coajă, se dau la răcit apoi se curăţă. Vor fi sfărâmaţi mărunt (ca la piure), se condimentează, se adaugă smântâna şi se amestecă compoziţie. O tavă joasă va fi unsă bine cu unt apoi va fi presărat pesmetul cernut, apoi se adaugă cartofii. Se lasă la cuptorul încins 10-15 minute. Cartofii nemţeşti vor fi gata atunci când se desprind uşor de pe pereţii vasului şi sunt uşor rumeniţi. Autorul cărţii de bucate recomandă cartofii nemţeşti ca garnitură pentru orice tip de friptură sau ca un fel de mâncare de sine stătător.

 

2. Cartofi englezeşti

 

Ingrediente: - 700 grame cartofi - 2 linguri de unt - O legătură mică de mărar - Sare şi piper

 

După ce vor fi curăţaţi de coajă şi spălaţi, cartofii vor fi tăiaţi în formă de sefră cu o lingură specială pentru garnituri. Vor fi puşi în apă clocotită cu sare şi vor fi lăsaţi până fierb. După ce se scurge apa se pune deasupra untul şi mărarul tocat şi se adaugă condimente după gust (sare piper). Preparaţi astfel, cartofii vor putea fi serviţi ca garnitură la peşte, miel, vită etc.

 

3. Budinca de cartofi

 

Ingrediente: - 1.250 grame cartofi - 3 linguri smântână - 2-3 pahare cu lapte - 3 ouă - 200 grame caşcaval - 125 grame unt - Pesmet - Sare

 

Cartofii vor fi fierţi în coajă şi după ce se răcesc vor fi curăţaţi (dacă sunt curăţaţi cât sunt fierbinţi se vor sfărâma). Vor fi tăiaţi în felii groase de cel mult un centimetru, apoi va fi presărată sarea. O tavă mai adâncă va fi unsă bine cu unt, se presoară puţin pesmet, apoi vor fi aranjaţi cartofii după fiecare rând fiind presărat caşcaval. Separat vor fi bătute ouăle cu lapte şi smântână. Se adaugă sare după gust. Sosul se toarnă peste cartofi şi se lasă la cuptor aproximativ o oră.

 

 4. Chiftele de cartofi 

 

Ingrediente: - 700-800 grame cartofi - 2-3 gălbenuşuri - 75 grame caşcaval ras - 100 grame făină - 100 grame unt - Sare şi piper

 

Cartofii vor fi fierţi în coajă sau vor fi copţi la cuptor. După ce se răces se curăţă şi se dau prin sită. În piureul cald se adaugă gălbenuşurile, sarea şi piperul, apoi caşcavalul ras. Se amestecă foarte bine, apoi se adaugă făina. Din compoziţie se face un rulou care va fi tăiat felii (la 6-10 cm distanţă). Fiecărei bucăţi îi va fi dată forma de chiftea şi va fi tapetată cu făină. În tigaia încinsă cu ulei vor fi puse la prăjit. Chiftelele de cartofi vor fi aşezate pe un vas peste care se pun şerveţele care să absorabă surplusul de grăsime.

 

5. Clătite de cartofi

 

Ingrediente: - 2-3 cartofi - Puţin lapte - 5 linguri smântână - 2 ouă - Făină - Unt

 

Cartofii bine spălaţi vor fi puşi la fiert în coajă. După ce se curăţă vor fi daţi prin sită. Se adaug puţin lapte, un praf de sare şi o cantitate egala cu cea a cartofilor. Se adaugă ouăle întregi bine bătute şi se amestecă cu compoziţia până se face un aluat suficient de moale care să cugă (exact ca la aluatul de clătite). În tigaia încinsă unsă cu puţin ulei se vor coace clătitele ca la aluatul normal. Acestea vor fi servite cu unt şi smântână, peste care se adaugă condimentele favorite.

 

Sursa: Adevarul