Menu

Ca să vezi ! Evi, adică fie-mea, debutează editorial pe barba ei

f_350_200_16777215_00_images_evi_concurs.jpgFiică-mea, Evi, de 14 ani, cel mai complet om pe care îl cunosc, este pe cale să se numească deja Eva Maria Smeoreanu.

 

Vineri, au fost anunţate rezultatele unui concurs naţional de proză şi, iată, este printre câştigători.

 

Povestirea ei, intitulată Prietenul tăcut, va fi publicată într-o carte alcătuită din  20 de povestiri scrise de adolescenţi. Cartea se va numi Uite cine vorbeşte ! – Juniorii şi va fi tipărită de editura Arthur.

 

Nu a mai participat Evi la astfel de concursuri (au fost 500 de autori) aşa că se poate zice punct ochit, punct lovit.

 

Eu am publicat prima carte la 26 de ani, ea apare într-o carte la 14 ani.

 

A nu-şi închipui nimeni că pe mine şi pe maică-sa ne-a lovit fandacsia şi am decis că am plămădit un geniu. Suntem normali, ce dracu !

 

Pe de altă parte, e de povestit ceva. Când mi-a arătat proza ei, am rămas cu gura căscată. E acolo literatură, nu altceva, adică scris ocolit, bine condus, o zicere care altfel nu se poate zice. Sincer, ştiam despre copilul meu că e frumos, deştept şi mai ales bun, dar că că scrie proză nu ştiam.

 

Oricum, prima reacţie a fost să-i spun că povestirea e minunată dar că la astfel de concursuri se merge pe pile. A acceptat să şi piardă, desigur, dacă nu câştigă. Acum, îmi cer scuze editurii, fiindcă trebuia să mă gândesc că dacă se scoate o carte e nevoie să fie bună.

 

E ok aşa.

 

Situaţia schimbă enorm lucrurile în ceea ce mă priveşte. Sunt nevoit să las deoparte orice tremolo şi să mă ocup serios de fie-mea. Nu că nu aş fi făcut-o, dar văzând cu cine am de a face, lururile iau o întorsătură specială.

 

Nu mai zic că vestea a venit la ţanc şi pentru mine ca tată, dar asta este o altă chestiune. Oricum, ştiam eu că ajutorul de la Evi nu va consta într-un pahar de apă, cum se spune, la bătrâneţe. Ideea ca fata mea scrie proză în mod qvasi-profesionist a tăiat şi în viaţa ma un nod gordian.

 

Acesta fiind spuse, vă voi reaminti subiectul la lansarea cărţii, la Bucureşti. Deocamdată, editura îi duce pe scriitorii juniori într-o tabără specială.

 

Aşa, de culoare, mai spun că printre cei 20 de copii se află şi Gabriel, băiatul lui Mircea Cărtărescu.

 

Iată despre ce este vorba, aici.

Blogu’ lu’ Smeo - Cele mai citite articole