Menu

Ziaristul Nicole Badiu: cum să cumperi mărar cu cracii Mihaelei și fundul Zăvorancei

  • Written by Gheorghe Smeoreanu
  • Category: Arges

Nicolae_Badiu.jpgCeea ce nu îmi place la meseria de ziarist este faptul că succesul nu ține în primul rând de talent. 

În alte meserii, lucrurile cred să stau altfel. Succesul în chirurgie sau în sport sau în matematică e în strânsă corelație cu talentul. În presă, aproape că nu e nicio legătură.

Am un exemplu perfect pentru a ilustra această părere: ziaristul argeșean Nicolae Badiu.

Alții sunt considerați în Argeș a fi cei mai buni ziariști: Mihai Golescu, Gabriel Grigore, Ionuț Stanciu, Camelia Bădulescu ș.a. Nicolae Badiu aproape că nu se află nici pe lista extinsă a condeielor importante ale acestui județ.

Totuși, Nicolae Badiu este un mare ziarist.

O demonstrează cartea sa „România care contează”, pe care am citit-o pe nerăsuflate zilele trecute.

Fiecare pagină e un deliciu. Fiecare temă, la fel. Am avut impresia că mă aflu în fața uneia dintre cele mai bune cărți  jurnalistice din câte am citit. Voi da numai un exemplu și anume articolul intitulat “Să faci piața cu Blaga”:

“Nu pot pricepe nici în ruptul capului de ce pun ăștia pe bancnote chipuri de oameni care nu au mai deloc de-a face cu banii…ba chiar au fost oameni săraci, banii lipndu-se foarte greu de buzunarele lor…Ironie mai mare nici că se poate ! Pe bancnote și pe monede trebuie puse chipuri de politicieni, de guvernanți sau…hai, în cel mai rău caz, chipuri de oameni de afaceri. Să pui Ateneul Român pe bancnote ?! Sau Muzeul Țăranului Român…Doamne, ce blasfemie ! Puneți, domnilor, chipurile celor care au vândut Petrom-ul, cu gaze cu tot, puneți Sediul Central al fostului F.N.I., Flota sau sediul CNSAS…Bateți monede cu Vântu…cu Patriciu, cu Bacali, cu Cocoș, cu cine-ați vrea…dar nu cu scriitori, filosofi, poeți, dramaturgi…sau muzicieni. Apropo ! Tipăriți bani cu bustul lui Adi Minune, cu profilul lui Salam și al nevestei lui Victoria, cu buricul Danielei. Ce-ați zice de picioare, balcoane închise cu silicon sau fundulețe obraznice de vedete postdecembrieste…măcar pe monedele de un ban, de zece bani (Ajutați-i pe golani !). Hai că ar da mult mai bine să te duci să iei o legătură de mărar din Piața Amzei cu trei perechi de craci de-ai Mihaelei și un fund de Zăvoranu…la care să primești rest o Andreea mototolită în buzunarul de la piept al unui comerciant cu certificate de producător. Iar impozitele să le virezi la fisc în monede cu Simona Senzual. Ce surprize…Să plătești gazele cu Vântu, lumina cu Năstase, apa cu Cocoș și un bilet la loja de la Globus cu Becali…”

Sunt și alte pagini, unele in stil sobru, grav, absolut antologice.

Hotârăt lucru, Nicolae Badiu e un ziarist mare dar unul foarte ignorant. El ignoră faptul că succesul în presa de azi nu mai ține de talent, ci de jocurile politico-mediatice. Doar ele îl aduc în buzunar pe...Eminescu.

 

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK