Menu

Arhiepiscopul Calinic își controlează cu greu libidoul

  • Written by Gheorghe Smeoreanu
  • Category: Arges
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/calinic.jpg'
There was a problem loading image 'images/calinic.jpg'

calinic.jpgArhiepiscopul Argeșului și Muscelului nu e un golan, așa cum îl descriu colegii de la “Jurnal de Argeș”, atâta doar că are o problemă cu gestionarea propriului libido.

Lucrurile stau în felul următor. Dorința de putere, foamea de bani, ieșirile neortodoxe în decor (cu ATV-ul, ca să dăm o singură pildă) se datorează faptului că falnicul ierarh aspiră, în inconștientul său, să fie bărbat adevărat.

Cei care îl cunosc îndeaproape susțin că prințul bisericii de la Curtea de Argeș devine foarte agresiv, începe să țipe poruncitor și să-și umilească subalternii atunci când se găsește de față o enoriașă frumoasă. În astfel de situații, Calinic își pierde cumpătul și este în stare să spună chestiuni absurde, să se joace cu canoanele, să braveze ca un adolescent.

Aceste accese isteriforme îi sunt bine știute înaltului ierarh care suferă și se canonește din această pricină. El încearcă permanent să-și distragă atenția de la aspectele erotice ale vieții și, din nefericire, sublimează în alte păcate, cum ar fi arghirofilia, inspectorii Gărzii Financiare și ai ANAF având de furcă cu dracii evaziunii fiscale care îl bântuie pe arhiepiscop.

De remarcat însă că IPS Calinic a luptat cu toți acești demoni și din focul bătăliilor a rezultat un intelectual de mare forță, un teolog subtil și curajos. Cine îi citește cărțile lui Calinic Argatul se poate bucura de formulări memorabile, de abordări progresiste ale unor chestiuni de sociologie ortodoxă.

Cum spuneam, IPS Calinic nu e un golan, chiar dacă o parte a presei locale ni-l prezintă astfel. Șeful eparhiei e o personalitate complexă, sfâșiată de puternice contradicții,pendulând dureros între păcat și dorință de sfințenie.

Libidoul său nărăvaș a făcut însă ca acest om cu certă vocație călugărească să-și rateze destinul. Aceasta este singura explicație favorabilă, fiindcă altminteri ar trebui să admitem, alături de colegii amintiți, că arhiepiscopul e escroc, turnător, ușuratic și penal.

Ceea ce, totuși, nu putem accepta.

 

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK