Menu

19 câini ridicați de Poliția Animalelor dintr-o gospodărie a cărui proprietar murise la spital

f_350_200_16777215_00_images_Caini_in_curte.jpg

 

 

 

 

 

 

O situație nedorită a impus o măsură de plasare a unor câini în adăpost, stabilită de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Argeș, animalele fiind preluate de o asociație de profil.

În ziua de 01 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Rociu, împreună cu polițiști Biroului pentru Protecția Animalelor Argeș au verificat situația de la o gospodărie din Rociu, unde mai multe exemplare canine au rămas timp de mai multe zile fără îngrijire. Din păcate, în urma verificărilor s-a stabilit că persoana care deținea animalele la domiciliu ar fi decedat la o unitate medicală din București.

Având în vedere că animalele se aflau într-o stare de pericol, fiind lipsite de hrană, îngrijire și adăpost, animalele au fost capturate, ridicate și transportate de către reprezentanții Asociației Aulim la sediul acestora.

În total au fost ridicate 19 exemplare canine, dintre care 3 cu vârsta de aproximativ 3 luni și 2 cu vârsta de aproximativ 6 luni, cu privire la care a fost emis emis Ordin de plasare în adăpost de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

La activitate au participat și reprezentanți ai autorităților locale, precum și pompieri argeșeni.

 (foto descriptiv)

XXXXX

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Argeș recomandă tuturor posesorilor de câini să se preocupe de bunăstarea animalelor, de hrană, adăpost, starea de sănătate, precum și de supravegherea animalelor, astfel încât să prevină neplăcerile față de alte persoane, pentru a ne bucura de beneficiile deținerii unui animal.

Fapte precum lăsarea în libertate fără supraveghere, abandonarea, dar și deținerea unor câini din rase periculoase ori cu comportament agresiv, fără îndeplinirea condițiilor legale, neprevenirea atacului canin, precum și lăsarea fără hrană și adăpost, sunt sancționate de normele legale în vigoare, acestea fiind prevăzute de Legea 61/1991 privind normele de conviețuire socială, OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

Din punct de vedere al răspunderii legale, proprietarii sau deținătorii temporari sunt obligați să ia toate măsurile pentru prevenirea atacului canin, nerespectarea acestui aspect putând fi sancționată contravențional, sau putând chiar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni.

De asemenea, deținerea unui câine (și a oricărui animal, dealtfel), implică deopotrivă, ca omul să fie responsabil. Chiar și lipsirea de supraveghere sau lipsa de îngrijire față de animalul deținut poate să întrunească elemente constitutive ale unei infracțiuni, aidoma situațiilor în care aceste fapte constituie în mod evident o încălcare a legii, cum sunt actele de cruzime, rănirea, schinguirea, omorârea fără drept.

Pentru proprietarii sau deţinătorii temporari de câini încadraţi la categoria câinilor periculoşi sau agresivi, poliţiştii argeşeni reamintesc nevoia de a respecta obligaţiile prevăzute de O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN