Menu

Prepeliță va avea un nou contract, dar fotbalul piteștean merită mai mult

f_350_200_16777215_00_images_banner1_gentea_prepe.jpg

 

 

 

 

 

 

Încep cu știrea: contractul lui Andrei Prepeliță este pregătit pentru semnături, antrenorul urmând să primească un salariu ușor mărit față de actualul sezon, precum și un bonus pentru câștigarea Cupei, ceea ce în precedentul contract nu a fost menționat. Prepeliță a cerut, ca de la om la om, ca acest bonus să fie activat și pentru ediția în curs a Cupei, iar primarul Cristian Gentea a acceptat. Aflat la jumătatea contractului, managerul general Jean Vlădoiu va continua la club, iar secundul lui Prepeliță va fi Constantin Schumacher.

După 0 – 4 în Trivale cu CSU Craiova, mi-am pus mai mult ca oricând problema dacă Andrei Prepeliță merită acest contract. Răspunsul a fost că nu se putea altfel. Prepeliță, deși calificat la locul de muncă, perioadă în care a primit cel mai mare salariu din club, este preferatul presei sportive care a fost la un pas să îl declare cel mai mare antrenor al noului val. În aceste condiții, cred că primarul Cristian Gentea nu putea risca o despărțire de acest copil răsfățat al antrenoratului românesc, chiar dacă, după opinia mea, ar fi avut unele motive.

Da, motive ! Să le analizăm.

Andrei Prepeliță a sărit pe bancă direct din teren, ca un elev care sare din clasă în cancelarie. Într-o țară în care poți ajunge la facultate fără bacalaureat, poți fi antrenor principal fără Licența Pro. După părerea mea, munca de antrenor presupune cunoștințe temeinice nu doar cu privire la jocul de fotbal în sine, ci și din domenii precum anatomie și fiziologie, psihologie de grup, analiză de date statistice, istoria fotbalului, comunicare etc. Sunt de modă veche și cred că doar studii solide pot fundamenta performanța. C. Argeș s-a calificat în play off prin specularea unor sincope ale unor adversari, anume Botoșani și Farul. Desigur, în fotbal norocul joacă un rol, dar să nu uităm că roata se întoarce. Jucătorii aduși în lot au avut girul antrenorului, iar unii au dezamăgit crunt. Echipa joacă un fotbal sărac, chiar meschin, oricum neaerisit. Ne putem întreba dacă atâta poate lotul, ori atâta poate antrenorul. Să lăsăm însă răspunsul pentru sezonul viitor.

Toate aceste reproșuri pot fi anulate, dacă dorim, prin observația că, în acest moment, Hagi are doar un punct în plus în clasament față de Prepeliță. Sfătuiesc însă pe oricine să nu devenim relativiști și pleziriști, să păstrăm ideea că postul de antrenor principal presupune școală multă și experiență la fel. În fond, Regele și Prepe stau cam la fel la nivelul studiului aprofundat.

Știți care cred că este marele risc atunci când aduci un antrenor fără licență direct de pe bancă, iar rezultatele îi dau dreptul să își umfle pieptul ? Răspunsul este cuprins în întrebare: chiar își umflă pieptul.

S-a întâmplat ceva la Pitești, o ”lucrătură” căreia eu, deși semnez aceste rânduri, nu pot să îi dau de capăt. Un șir de declarații pe muchie de cuțit ale lui Vlădoiu și Prepeliță au fost speculate de jurnaliști pentru a face din primarul Cristian Gentea, promotorul promovării, un fel de oaie neagră a fotbalului argeșean și chiar național. Din naivitate, din vanitate, din superficialitate, Prepe și Jean păreau, la un moment dat, victime ale unui primar fioros și capricios. Oricum ar fi, cei doi nu s-au străduit prea mult să schimbe această iluzie optică.

Vreți părerea mea? A fost un moment când Vlădoiu și Prepeliță au avut interes să se facă un pic de larmă în jurul lor, pentru a-și consolida cariera, nepăsându-le de persoana primarului.

Din fericire, Cristian Gentea este un om matur și echilibrat și a dezescaladat un conflict umflat cu pompa de nu știu cine și acceptat din egoism de cei doi preferați ai presei care nu se jenează de un fake news în plus.

La F.C. Argeș, salariile sunt la zi, organizarea este ireproșabilă, independența staff-ului tehnic este deplină, asta datorită primarului Cristian Gentea, cel care a părăsit discret tribuna în minutul 70 al meciului cu ”juveții”.

Până acum, clubul i-a plătit, repet, școlarizarea la locul de muncă lui Prepeliță și i-o va plăti în continuare, cel puțin încă un an.

Din punctul meu de vedere, tânăra speranță a antrenoratului ar trebui să pună mâna pe carte și să nu creadă că între Pep și Prep este doar o diferență de un ”r”.

Mai important decât orice este ca dl Andrei Prepeliță să nu mai mocnească de orgoliu, să nu mai lase impresia că nu își mai încape în piele de atâta competență. Dacă va fi ceva mai matur, doar el va cîștiga.

Cristian Gentea i-a întins mâna lui Andrei Prepeliță, răsplătindu-i salavarea de anul trecut și play off-ul de acum, plus semifinala de Cupă, trecând peste jocul urât și țifnele abia mascate din declarații.

Primarul Piteștiului nu putea proceda în alt mod, scandalul din presa sportivă ar fi fost fără margini.

Apoi, poate că așa e omenește.

Totuși, dacă Prepeliță și Vlădoiu au argumentele lor din clasament, eu unul aș fi preferat schimbarea.

Motivul ?

Unul singur: fotbalul piteștean merită mai mult.

Gheorghe Smeoreanu

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN