Logo

Centrul Cultural Pitești. Evenimentele săptămânii

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_CCP-12-16-iulie-2021-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Centrul Cultural Pitești a pregătit, pentru perioada 12-16 iulie 2021, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, acțiune care se va desfășura luni, 12 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua ediție a Cenaclului <Armonii Argeșene> vom avea invitate două reprezentante ale culturii locale. Doamna Maria Giurgiu, care a aderat recent la mișcarea noastră culturală, dar care cochetează de mult timp cu literatura și este o truditoare dedicată pe tărâmul artelor și domnișoara Ramona-Elena Enache, o tânără speranță, care face parte din categoria iubitorilor de frumos. Sperăm ca și de data aceasta să vă încântăm și să vă oferim hrana pentru suflet, atât de necesară oricărui om” este mesajul lui Adrian Mitroi pentru cei interesați.

Prelegerea cu tema „Timpul și Eternitatea în Gândirea Științifică, Filosofică și Teologică”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 12 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Relația omului cu timpul reprezintă o contradicție existențială, generatoare fie de angoase si temeri mai ales atunci când gândul la finitudinea acestei vieți devine dominant sau poate fi <clipa cea repede> cum spune Eminescu aducătoare de bucurii ale acestei vieți. Îmi amintesc de mărturisirea Sfântului Augustin (din” Confesiuni”): <Ce este timpul? Dacă nu sunt întrebat, știu. Dacă sunt întrebat, nu știu>. Timpul și eternitatea sunt în esența lor taine existențiale fundamentale, dar asupra omului, prin rațiune și credință, putem să reflectăm. Timpul este paradoxal și subiectiv și obiectiv. Contează mult percepția personală asupra timpului. Timpul este așa cum îl vede fiecare, dar este și așa cum nu-l vede, dar îl văd alții. Grație timpului, orice și totul are o identitate, adică prezent, trecut și viitor. De fapt, timpul e etern, noi trecem prin el. Timpul, spune părintele profesor academician dr. Dumitru Stăniloae, este <Intervalul dintre chemarea lui Dumnezeu și răspunsul omului>. Eternitatea reprezintă nesfârșirea timpului independent față de orice contingență limitativă, este afirmarea existenței prin negarea timpului. Este viața cea de după viață. Omul încă din această existență trăiește atât în timp, cât și în eternitate. Dialectica timpului și a eternității este continuă. Constantă a gândirii filosofice, teologice și științifice, reflecția asupra timpului și eternității a fost preocuparea de bază a multor gânditori din toate vremurile. Iată câteva aspecte ale expunerii noastre”, spune Marius Andreescu.

Prelegerea cu tema „Omul Valabil”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Fețele Omului”, susținut de psihologul Radu Vasile Șerban, din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică Argeș, marți, 13 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ne purtăm cu toții umanitatea prin cercurile sociale din care facem parte, așa cum am învățat, așa cum putem, majoritatea... <așa cum se cuvine>... Supunerea față de tradiții și de cutume face însă umanitatea noastră universal valabilă?...” ne incită Radu Vasile Șerban.

Dezbaterea cu tema “Profilul Psihologic al Emigrantului”, în cadrul proiectului socio-cultural “Multiculturalism în România”, coordonat de prof. univ. dr. Angelo Sinisi de la Universitatea Bologna, având-o invitată pe trainerul și profesoara de limba și literatura franceză Laura Gabriela Nițescu, eveniment care se va desfășura marți, 13 iulie, de la ora 16,30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema “O istorie culturală a foamei”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 13 iulie, de la ora 20.00.

„Istoriile artei culinare sunt din ce în ce mai numeroase și mai variate din punctul de vedere al conținutului și abordării științifice. Obiceiuri culinare, rețete și cărți de bucate, comportamente la masă, relațiile dintre gastronomie și simțuri ș.a.m.d. Atât de dezvoltată este cercetarea gastronomică a trecutului încât ne-am întrebat dacă nu cumva istoria artei culinare nu a devenit o știință auxiliară a istoriei. Ar mai fi însă de adăugat acestei varietăți fascinante și pe cea care se opune abundenței: foamea. Ea întovărășește omul în evoluția lui și, implicit, și istoria. Cum să luăm urma ei în istorie? Nelăsând nimic neîntors pe toate fețele și mai ales cultura populară (aici, adesea, foamea e la ea acasă). Adevărat cavaler al apocalipsei, foametea nu vine niciodată singură. Pentru a întregi tabloul social, alături de ea regăsim și alte fenomene care oscilează între neobișnuit și cotidian: epidemii, sărăcie, lipsa igienei și a îngrijirii medicale, războaie, incendii, inundații, cutremure etc.”, spune Marin Toma.

Prelegerea cu tema „Iluminismul Românesc (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Limba Română Literară de-a Lungul Timpului”, susținut de poeta și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 14 iulie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, atmosfera iluministă s-a extins şi peste Principate, cu consecinţe în diferite domenii. Prin <Însemnare a călătoriei mele>, Dinicu Golescu semnează actul de naştere a reportajului românesc. Prin Vasile Pogor, pătrunde şi la noi expresia dură a pamfletului. Prin Chesarie de Râmnic, Leon Gheuca, Eufrosin Poteca, spiritul iluminist se manifestă până la treptele filosofării. Gh. Asachi şi Gh. Lazăr au introdus limba română în învăţământul superior organizat de ei. Prin poeţii Văcăreşti şi Conachi, poezia a devenit un mijloc de exteriorizare a gândurilor şi a patimilor omeneşti. Asistăm la naşterea poeziei laice, ceea ce constituie un salt calitativ”, spune Iudita Dodu Ieremia.

Dezbaterea cu tema „Adolescență și sfârșitul comunismului”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Vasile Ernu, eveniment care va avea loc miercuri, 14 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vasile Ernu s-a născut în fosta URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza“, Iaşi, 1996) şi al unui master de filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai“, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei <Philosophy & Stuff> şi redactor asociat al revistei <Idea artă + societate>. A activat în cadrul fundaţiilor <Idea> şi <Tranzit> şi al editurilor <Idea> şi <Polirom>. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în <România liberă>, <HotNews>, <Timpul>, <Adevărul>, <Critic Atac> şi <Libertatea>, precum şi rubrici permanente în revistele <Noua literatură>, <Suplimentul de cultură> şi <Observator cultural>.

A debutat cu volumul <Născut în URSS> (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză, georgiană şi japoneză. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei <Cuvîntul>, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei <Observator cultural> şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei <Anonimul> şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al <României literare> şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: <Ultimii eretici ai Imperiului> (2009, Polirom; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei <Observator cultural> şi distinsă cu Premiul <Tiuk>, tradusă în Italia; <Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc> (împreună cu Bogdan Alexandru Stănescu, 2010, Polirom); <Intelighenţia rusă azi> (2012, Cartier); <Sînt un om de stînga> (2013, Cartier); <Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii> (2015, 2017, Polirom; distinsă cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură, 2015); <Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuţii, polemici despre Basarabia de ieri şi de azi> (2016, Cartier). <Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii> (2016, 2017, Polirom; distinsă cu Premiul Eseistică/Publicistică al revistei <Observator cultural>, 2017); <Jurnal la sfârşitul lumii – I> (2019, Cartier); <Războiul pisicilor> (2019, Cartier; Ilustraţii de Veronica Neacşu); <Mică trilogie a marginalilor. Izgoniţii> (2019, Polirom).

A coordonat: <Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu> (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, 2008, Cartier); <Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil> (împreună cu Florin Poenaru, 2014, Tact); <Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanţ> (împreună cu Petru Negură şi Vitalie Sprînceană, 2016, Cartier). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro”, precizează Leonid Dragomir.

Prelegerea cu tema „Omenirea încearcă să își descopere sensul”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de scriitorul, sociologul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 15 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Încă de la începuturile sale, omenirea a încercat să răspundă la întrebarea ”De unde venim și unde ne ducem?, ce sens au viața și moartea?”. Răspunsurile au fost până în prezent căutate pe planuri diferite, științifice, teologice, mistice, artistice. Secolul XXI este în căutarea unui răspuns sintetic și, dacă se poate, unitar”, ne incită George Smeoreanu.

Vernisajul Expoziției de pictură sub genericul „Ascensiune” și lansarea cărții de poezie cu titlul „Copacul Vieții Mele”, de Rodica Georgeta Chiran, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Stelian Necșoi”, coordonat de profesorul de limba și literatura franceză, artistul plastic, poetul și interpretul de muzică folk-pop Stelian Necșoi, dublu eveniment care se va desfășura joi, 15 iulie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Rodica Georgeta Chiran s-a născut în localitatea Brad, județul Hunedoara, în anul 1961 și locuiește în Pitești. Este licențiată în psihologie, este analist Resurse Umane și își desfășoară activitatea ca șef serviciu RU. Din 2012 pictează și scrie poezii din anul 2021. Aflată la primul său volum de versuri, doamna Georgeta Chiran prezintă o nouă viziune asupra poeziei ce conferă o notă de optimism, de culoare a vieții care uneori pare atât de banală, de insipidă. Pictura sa aduce dincolo de forme și culori bine armonizate <povești de viață> transpuse pe pânză”, spune Stelian Necșoi.

Recital muzical oferit de Trupa Andrei&Adrian Tase, vineri, 16 iulie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom susține un program cu piese la chitară clasică (Canarios de G. Sanz, Asturias de I. Albeniz, Choros de H. Vila - Lobos, Tango En Skai de R. Dyens), pian clasic și jazz-rock”, informează muzicianul Andrei Tase.

Spectacolul de folclor „Cine trece Argeșul”, eveniment care va avea loc vineri, 16 iulie, de la ora 18.00, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Ștrand. Spectacolul va fi susținut de Polina Gheorghe, Grupul ZAVAIDOC, Violeta Dincă, Rodica Oprican, George Popescu, Claudia Șerbănescu, Magdalena Porumbiel, Maia Savu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.