Menu

Evenimentele Centrului Cultural Pitești pentru perioada 2 - 6 noiembrie

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_CCP-2-6-nov-2020.jpg

 

 

 

 

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 2 – 6 noiembrie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Prelegerea cu tema ”Gânduri despre pandemie”, susținută de scriitorul și filosoful Sorin Lavric, eveniment care se înscrie în proiectul cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, moderat și coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, scriitorul și filosoful Leonid Dragomir.

“Sorin Lavric, scriitor și traducător, s-a născut în 1967 la Turnu Severin. A absolvit Facultatea de Medicină în 1993 și Facultatea de Filosofie în 1996, susținând un doctorat în filosofie în anul 2005. În prezent este redactor la România Literară. Între cărțile sale publicate se remarcă: Ontologia lui Noica, Noica și mișcarea legionară, Glasuri din Bolghie, Decoct de femeie.
Din punctul meu de vedere, Sorin Lavric este un continuator al lui Noica (poate singurul), așadar nu doar un comentator și în nici un caz un epigon. Remarcabilă este bogăția limbajului său, mânuit cu o dexteritate ce-i conferă un stil cu adevărat original și plin de substanță. Conferința pe care o va susține la Centrul Cultural Pitești este axată pe tema cea mai actuală a vremurilor noastre și se intitulează: Gânduri despre pandemie”, spune Leonid Dragomir.

Prelegerea cu tema ”Trucuri și iluzii logice în procesul de manipulare”, susținută de scriitorul, sociologul și jurnalistul George Smeoreanu, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”.

”Manipularea se bazează și pe sofisme. Sofismele sunt trucuri ale logicii. Să le analizăm”, ne incită George Smeoreanu.

Dezbaterea cu tema ”Cultura în Pandemie”, moderată de publicistul Valentin Uruc, avându-l invitat pe directorul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu, scriitorul și sociologul Octavian Mihail Sachelarie.

“Cultura în pandemie a suferit transformări pe care le percepem la nivelul întregii societăți românești și nu numai. O discuție pe ceea ce înseamnă cultură comunitară și națională în vreme de pandemie cred că este foarte interesantă, pentru că ar putea lămuri numeroase aspecte privind rolul culturii în acest context, precum și transformările atât ale receptorului cât și ale emițătorului de informație culturală”, spune Octavian Sachelarie.

Profil de autor - ”Daniela Toma. Poezia unei liniști care niciodată nu plânge”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Gânduri, rostiri, scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe poeta Daniela Toma.

“Născută la Brașov, în ziua de 27 octombrie 1966, absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, profesoară de limba și literatură română, traducătoare pentru Ministerul Justiției și realizatoare de emisiuni la Radio Shalom România, Daniela Toma este o poetă cu o vibrație specială – îmblânzitoare de cuvinte așa cum alții sunt îmblânzitori de pantere sau de lei. Poemele ei sunt fascicule de imagini profetice, adevărurile în care crede se travestesc adesea în jocuri de lumini și umbre, de iluzii, pentru ca, odată trimise în lume, să-și poată atinge ținta. Poezia Danielei Toma nu este ușor de digerat. Nu-i poezia unei îndrăgostiri de-o seară sau de-o vară. E nevoie să fi coborât și să fi urcat trepte de lectură și de meditație pentru a-i putea cuprinde, cu rostirea interioară, miezul. Din colecția de autor Daniela Toma, amintim volumele: Lumina din suflet, Plânge timpul în palme, Mă numesc Doi, Evanghelia după mine însămi, Ziua când am semănat cu tine (locul al III-lea în topul celor mai frumoase cărți ale anului 2015), Forma pașilor pierduți. Poemele sale au fost traduse în limbile catalană, engleză, franceză, bulgară, ucraineană, italiană, spaniolă. Este coautoare și îngrijește, în calitate de directoare a Editurii ArtCreativ din București, volumele: Poemia, Femeile cu flori roșii în păr, Preludii pentru fluturi, Timpul pietrelor prețioase, În dreptul luminii, Cuvinte de legătură, Jurnalul unui câmp de aripi, Cele mai frumoase poezii de dragoste, Starea de om - Substraturi, Poeme pe o frunză. Înființează, în anul 2014, împreună cu Ionuț Calotă, CENACLUL DE URGENȚĂ, proiect cu ascensiune rapidă în spațiul cultural frecventat de intelectuali vizibili și responsabili, efervescenți social. Este, de asemenea, organizatoarea unor importante evenimente literar-muzicale: CAMPIONATUL NAȚIONAL DE POEZIE, GALA POEZIEI DE DRAGOSTE, TÂRGUL DE CARTE BOOK-TIC, REVELIONUL POEȚILOR, TURNEUL NAȚIONAL POEZIE DE COLECȚIE”, informează Denisa Popescu.

Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală online), coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Ramona Elena Enache.

“Ramona Elena Enache face parte din tânăra pleiadă a poeților argeșeni. Dumnezeu a hărăzit-o, pe lângă dragostea față de poezie, și cu iubirea și talentul de a crește copii, ea fiind de profesie educatoare. Aceste pasiuni se reflectă și în poeziile compuse de ea. Practică o poezie blândă, caldă, în care descrie sentimentele umane. Până în prezent a lansat două volume de versuri, cu promisiunea că ne va mai încânta cu asemenea nestemate”, sunt considerațiile lui Adrian Mitroi despre invitată.

Medalion literar-muzical oferit de Trupa de teatru Robertto, manifestare susținută de elevi de la cursul de actorie coordonat de artistul Robert Chelmuș în cadrul Centrului Cultural Pitești.

“Evenimentul va fi susținut de Maya Bold, frații Ștefan și Andrei Dragnea și de Andrei Valentin Vilău, copii minunați care-și cultivă de câțiva ani talentul și pasiunea pentru actorie și muzică la Centrul Cultural Pitești și care vor pune în scenă pentru publicul virtual monologuri și recitaluri de muzică populară și ușoară. Acest nou spectacol online se dorește un modest antidot la actuala situație generată de pandemie. Copiii ne pot transmite optimismul și bucuria specifice vârstei și lumii lor”, spune Robert Chelmuș.

Recital de muzică folk-pop susținut de membri ai Grupului Folk P620, sub îndrumarea chitaristului Andrei Bulf.

„Evenimentul va cuprinde piese îndrăgite în interpretarea talentatelor Georgiana Costache și Bianca Stoenescu, pe care le voi acompania la chitară, un spectacol dedicat iubitorilor muzicii folk-pop și tuturor susținătorilor noștri. Un gând înlăcrimat pentru cel care ne-a fost profesor și coordonator, regretatul cantautor Tiberiu Hărăguș, omul care a pus bazele Grupului Folk P620, inimosul artist care a format și a adus la rampă numeroși copii și tineri dornici de afirmare în domeniu, printre care ne numărăm și noi”, subliniază Andrei Bulf.

Dezbaterea cu tema ”Cum Stimulăm Copiii Să Facă Mișcare”, în cadrul proiectului “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, având două invitate speciale: pe eleva Briana Gogorici și pe mama ei, Georgiana Gogorici.

“Un prim pas este sa identificați pasiunile copilului. Ce îi place? La ce se uită cu plăcere, deoarece interesele din această zonă de informare se pot asimila în viața reală. Încurajați-vă copilul! Aceste incurajări nu sunt dependente de succesul real al sarcinii sau al acțiunii copilului.
Imaginea ,,de succes", de copil bucuros și în mișcare, pe care părinții o au și o pot proiecta asupra copilului poate fi un stimul important pentru acesta. Copilul va asocia astfel mișcarea cu succesul, cu bucuria de a practica.
Despre toate acestea vom vorbi de această dată, cu o mămică a două fetițe, devotată si plină de pasiune pentru sport. Se numește Georgiana Gogorici și va fi însoțită de fiica ei, Briana Gogorici”, spune Nicoleta Andrei.

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN