Menu

Dacă m-ar citi mai atent, dl Apostoliceanu ar face promisiuni mai realiste

f_350_200_16777215_00_images_banner1_apostoliceanu_teren_.jpg

 

 

 

 

 

Vineri, urmând punctajul de campanie, dl Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL la Primăria Pitești, a postat un text în care le promite piteștenilor un spital nou. Sunt sigur că mai are o listă de promisiuni cu privire la școli și străzi, fiindcă așa procedează unii în campanile, promit tot ce e de promis. Iată ce spune dl Apostoliceanu:

”Vom investi într-un spital municipal de urgență nou, la standarde europene, care să asigure servicii medicale de calitate pentru piteșteni. Avem sprijinul Guvernului și strategia aplicată de alte administrații PNL responsabile.
Primăria trebuie să aibă în grijă un spital dedicat piteștenilor. Trebuie să avem toți parte de servicii medicale de calitate și de condiții demne de o țară europeană. S-a văzut foarte bine cum la Oradea de exemplu a fost gestionată foarte bine criza Covid 19 prin simplul fapt că primăria de acolo a cumpărat rapid tot ce a avut nevoie la spitalul municipal. Asta trebuie sa facem și noi la Pitești.
Avem grijă de sănătatea piteștenilor prin investiții în noi facilități medicale!”

Ei bine, dacă mi-ar citi articolele mai atent, eventual cu creionul în mână, candidatul ar minţi mai puţin.

Pe 6 aprilie, anul curent, am explicat în editorialul meu din Curierul cum stau lucrurile cu aprobarea construirii de spitale de către Comisia Europeană. Am citat o serie de articole din presă în care lucrurile sunt explicate detaliat şi pe înţelesul tuturor.

Scria presa în 2007:

„Standardele Uniunii Europene pe care trebuie să le atingem cu orice preţ ne obligă să facem o serie de schimbări, unele justificate, altele mai puţin. Astfel, cinci mii de paturi din spitalele româneşti vor fi eliminate.”
Traian Băsescu și PDL s-au grăbit să ducă directiva la îndeplinire închizând spitale.

Scria presa în 2006, cu un an înainte de aderare:

„In spitalele bucurestene se va reduce cu 1.302 numarul de paturi, respectandu-se indicatia ministrului Sanatatii de restructurare a unitatilor sanitare.
Cea mai mare reducere de paturi, adica 409, are loc la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Prof. dr. Mircea Cinteza, seful Clinicii de Cardiologie la SUUB, spune ca la aceasta clinica sunt zile cu 30 pana la 100 de solicitari de internari pentru 10 locuri libere. Iar la Clinica de Neurologie sunt cate doi bolnavi intr-un pat. “Nu cred ca este logica aceasta reducere in conditiile in care SUUB este unic cu acest profil in partea de vest a Bucurestiului.”
La Spitalul Colentina sunt in prezent 1.100 de paturi si urmeaza sa se desfiinteze 200. Directorul spitalului, dr. Petre Cosareanu, spune ca vechea conducere a inaintat cifra de 200 si ca el poate renunta doar la 100 de paturi. “In Bucuresti, numarul de paturi raportat la numarul de locuitori este mai bun comparativ cu restul tarii. Si indicele de utilizare a paturilor este bun, din cauza fluxului mare de pacienti inclusiv din judetele limitrofe. Motiv pentru care reducerea numarului de paturi trebuie facuta pe criterii obiective.”

Scria presa în 2010:

”Ministerul Sănătăţii (MS) propune un plan naţional de paturi astfel încât România să atingă în următorii trei ani media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori, acesta însemnând desfiinţarea a 12.153 de locuri în spitale, informează Mediafax.”
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2011-2013 se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la secţiunea Transparenţă decizională.
Conform proiectului de act normativ, pentru anul 2011 numărul total de paturi care este aprobat pentru contractare va fi de 129.524, faţă de 135.280 în 2010, ceea ce înseamnă 6,02 paturi la mia de locuitori”.

De ce a oferit UE cote de paturi de spital ? Singura explicație rațională este că au dorit să ne fure medicii și asistentele, să ne tratăm la clinici private sau în spitalele din străinătate.

Trimiterile mele se referă la articole mai vechi, între timp situaţia a devenit stabilă, în sensul că ştim câte paturi de spital avem dreptul să avem.

Ce vreau să îi spun dlui Apostoliceanu este că nu ţine exclusive de voinţa Primăriei ridicarea unui spital la Piteşti. Acum, guvernul şi candidatul pot promite orice, dar când va veni vremea să se treacă la treabă, va fi nevoie de o serie întreagă de aprobări.

Avem cote la paturi de spital, asta trebuie să le spună piteştenilor dl Apostoliceanu, după care să le explice că va lupta să facă rost de aprobări, ceea ce durează.

Să laşi impresia că dacă vei fi tu primar, gata, construieşti spital, este mai mult decât o promisiune deşartă, este o minciună sfruntată.

Gheorghe Smeoreanu

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK