Menu

VIDEO. Acțiune internațională de destructurare a unui grup infracțional. Liderii grupării sunt din Argeș! 100 de victime, din toată Europa!

f_350_200_16777215_00_images__2017_04aprilie_DIICOT-bijuterii-bani.jpg

 

 

 

 UPDATE 19 aprilie:

În urma celor 46 de percheziții efectuate în urmă cu 2 zile, poliţiştii au descoperit și ridicat, în vederea confiscării, 40 de plăcuțe cu numere de înmatriculare, acte de identitate, documente comerciale și alte documente susceptibil a fi false, laptopuri și unități de memorie, peste 20.000 de euro și aproape 10.000 de lei, toate posibil a proveni din infracțiunile ce fac obiectul cercetărilor.

Cinci bărbați, cu vârste între 33 și 62 de ani, au fost arestați preventiv.

 _______________

Astăzi dimineață, procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, București, Ploiești, Brașov și Craiova și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov au descins la 46 de locații din județele Argeș, Dâmbovița, Olt și Ilfov, unde au efectuat percheziții domiciliare într-o cauză în care sunt cercetați 11 suspecți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

Simultan, se efectuează acte de cercetare penală și de către autoritățile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust fiind constituit un Centru de coordonare.

Cercetările au stabilit că, în perioada 2017 – 2019, cei 11 suspecți, folosindu-se de datele mai multor societăți comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de mărfuri naționale și europene, vizualizând diferite cereri de transport. Ulterior, prin intermediul a 7 adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăți comerciale reale cu profil transport de mărfuri), au contactat casele de expediție, care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanți ai unor societăți comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos.

Atașând email-urilor transmise fișiere cuprinzând înscrisuri falsificate, suspecții au determinat casele de expediție să emită comenzi de transport în baza cărora s-au prezentat la locul de încărcare sub alte identități, de unde, folosind ansambluri auto având montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au ridicat mărfuri pe care nu le-au transportat la destinație, valorificându-le în interes propriu.
În acest mod, suspecții au ridicat de la societăți comerciale din spațiul Uniunii Europene, în principal, metale (cupru, nichel, aluminiu, plumb), dar și alte tipuri de mărfuri (alimente, haine, panouri solare, anvelope etc.).

Liderii grupării sunt din comuna argeșeană Rătești, localitate unde s-au desfășurat 20 din cele 46 de percheziții.

 


 

 În perioada menționată, au fost săvârșite peste 50 de acte materiale, și s-au creat prejudicii unui număr de peste 100 de persoane vătămate, pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Olanda, Belgia, Spania, Polonia, Germania, Luxemburg, Cehia, Franța, Austria, Bulgaria și Slovacia, din care ar fi obținut bunuri de peste 2.000.000 de euro.

Pe numele suspecților au fost emise mandate de aducere, fiind citați, totodată, în vederea audierii, 25 de martori. Totodată, la solicitarea autorităţilor din România, organele judiciare din Olanda vor efectua un număr de 12 percheziții domiciliare pe teritoriul acestui stat.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Argeș și Grupării Mobile de Intervenție a Jandarmeriei Craiova.

embed video plugin powered by Union Development

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN