Menu

Noul Cod al Muncii, o reușită a parlamentarilor PSD din Argeș

f_350_200_16777215_00_images_Cod_Muncii.jpg

Pe 3 decembrie 2014 Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, Legea pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 - Codul muncii. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat în această lună noul Cod al Muncii, după ce şi Curtea Constituţională a avizat favorabil actul normativ respectiv. Noul Cod al Muncii reprezintă o reuşită a parlamentarilor de Argeş ai PSD, care s-au aflat la originea celor mai importante schimbări aduse vechiului Cod. Proiectul susţinut de parlamentarii PSD din Argeş a avut la bază, printre altele, şi câteva dintre solicitările sindicatului de la AUTOMOBILE DACIA S.A .

De exemplu, agentul temporar de muncă. Conform noii legislații, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îl are salariatul permanent, care prestează acelaşi tip de muncă. 

Pe de altă parte, conform noului Cod al Muncii, durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile. De asemenea, la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate prestată. În ceea ce priveşte concediul de odihnă neefectuat din motive justificate, într-un an calendaristic, angajatorul este obligat să îi acorde angajatului concediul de odihnă în următoarele 18 luni. În plus, zilele de concediu de odihnă neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci când angajatul părăseşte locul de muncă. Pe de altă parte, concediile fără plată şi absenţele nemotivate nu vor mai reprezenta vechime în muncă. 

 

   

 

ARGES - CELE MAI CITITE ARTICOLE

  1. 7 zile
  2. 30 zile
  3. 1 AN
The most visited gambling websites in The UK